0344 - 61 77 90

info@tielseglashandel.nl

De historie van glas in lood

 

De historie van glas-in-lood voert ver terug. De Egyptenaren maakten al in de oudheid prachtige reliëfbeelden van hout of brons. De Romeinen zorgden vervolgens dat deze techniek over de wereld werd verspreid. Glas-in-lood is tegenwoordig nog altijd een fantastische, kleurrijke en bijzondere kunstvorm met een design uitstraling. Glas-in-loodramen zijn een plaatje in elk interieur.

De Romeinen hebben de kunst van glas-in-lood op de kaart gezet

De oudste sporen van glas-in-lood zijn gevonden in Egypte en Mesopotamië, nog eeuwen vóór de start van onze jaartelling. In Egyptische graven zijn allerlei glazen objecten gevonden met de mooiste vormen en kleuren. De oudste glas-in-loodramen dateren uit de negende eeuw. Zij hadden vooral een religieuze betekenis en werden voornamelijk in kerken en kathedralen geplaatst. De Romeinen hebben het glas-in-lood op de kaart gezet. Zij verbonden stukjes gekleurd glas aan elkaar in een daarvoor speciaal vervaardigd kozijnraamwerk. De oudste, nog bestaande volledige ramen stammen uit de elfde eeuw en zijn te bewonderen in de Dom van Augsburg in Duitsland. Afgebeeld zijn drie Bijbelse personen: Hosea, David en Daniël.

Verschillende stijlen glas-in-loodramen

In de historische ontwikkeling van glas-in-loodramen zijn verschillende stijlen te ontdekken. De eerste van deze ramen werden gemaakt volgens de Romaanse stijl. In de dertiende eeuw deed de Gotische stijl zijn intrede. Dit is goed terug te zien in gotische kathedralen in Frankrijk, Engeland en Spanje. Twee eeuwen later ging het over in de Renaissance stijl. Vanaf de negentiende eeuw werden meerdere stijlvormen gebruikt in deze glaskunstwerken. Kunststromingen als Jugendstil, Romantiek en Art Deco waren in opkomst, later zorgde het Kubisme voor de bekende glas-in-loodramen in de stijl van de jaren dertig.

Schilderijen van glas-in-loodramen

Glas-in-loodramen zijn schilderijen op zich. Gebrandschilderde ramen zorgen voor een stijlvolle toevoeging aan uw woning, kantoorgebouw of bedrijfspand. De combinatie van kleur, licht, lijnenspel en kunstzinnige vormen, maakt glas-in-lood tot een populaire en veelgevraagde glassoort. Tielse Glashandel is zowel gespecialiseerd in de reparatie en renovatie van beschadigde glas-in-loodramen als in de levering van de mooiste en kleurigste glas-in-loodramen. Hiermee geeft u uw woning of bedrijfsgebouw een eigen identiteit. Het samenspel van klassieke vormgeving en een eigentijdse uitstraling geeft sfeer en allure aan elke ruimte.

ons-bedrijf-tiel-min
Group 66

Onze contactgegevens

Tielseweg 36a
4012 BK Kerk-Avezaath
Gelderland, Nederland

info@tielseglashandel.nl

Hulp nodig? Bel ons!

T. 0344 - 61 77 90

Tielse glashandel B.V.